Smaakmakers: pannenkoekentaart

Pannenkoekentaart

Rosalinde van Malkenhorst, tekenaar en kunstenaar, zou zichzelf geen echte keukenprinses willen noemen. Maar in pannenkoeken bakken is ze een kei. En haar geheime wapen in de keuken? Muziek! Dan wordt ieder klusje leuk. Haar machtige deluxe-pannenkoekentaart voor 5 personen is gemaakt op house-muziek. 

 Als cultuurcoördinator van IKC ’t Palet loopt er een vast lijntje naar de onderwijsactiviteiten van KADE40. Daarnaast zijn er de losse, inspirerende contacten, want ja, Vlaardingen heeft stadsrechten, maar voelt gelukkig als een dorp.

 Rosalinde voelt zich als een haring in het water in Vlaardingen. “Ik vind het museum Vlaardingen een fijne plek, zeker nu er meer moderne kunst te zien is. Maar ik mis de wereldwinkel – dat was voor mij een soort mini-galerie met een andere beeldtaal.”

“Een harinkie delen? Dat zou ik wel eens willen met Nieuwe Vlaardingers: met een eerste bewoner in Park Vijfsluizen bijvoorbeeld, de nieuwe wijk bij Vlaardingen Oost. En met iemand uit de nieuwe wijk Mrija, bedoeld voor langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze wijken liggen wat apart van de stad, en ik ben benieuwd hoe deze zich gaan ontwikkelen.”

 Culinaire melancholie is voor Rosalinde de griesmeelpudding met bessensap van haar moeder. “Ik kon mij daar echt buikpijn aan eten. En krentenbrood met spijs en roomboter, aan tafel bij mijn opa. Met zwarte thee erbij, uit zo’n dubbelwandige theepot waarin je jezelf vervormd gespiegeld ziet.”

ingrediënten:
springvorm en bakpapier
7 pannenkoeken (van te voren gebakken)
plakjes oude komijnekaas
2 aubergines
1 ui
4 teentjes knoflook
500 gr rundergehakt
olijfolie om mee te bakken
peper
zout
kruidnagel
nootmuskaat
basilicum
tijm

bereiden:

– Pannenkoeken klaar?
– Aubergines in dunne plakken snijden en met zout bestrooien
– Plakken (evt in verschillende koekenpannen tegelijk) bakken in olijfolie
– De gebakken plakken uit laten lekken
– Oven op 200 graden
– Snipper ui en knoflook en fruit aan in de olie
– Doe dan het gehakt en alle specerijen en kruiden erbij (behalve het zout)
– Rullen en roeren
– En dan: stapelen in de springvorm bekleed met bakpapier
A → pannenkoek
B → 1/6e deel van het gehaktmengsel
C → 1/6e deel van de aubergineplakjes
D → plakjes kaas
– A t/m D herhalen en eindigen met een pannenkoek
– aluminiumfolie erover en een halfuurtje in de oven

Lekker met een salade van rijpe tomaten, veldsla, bosui en olijfolie, peper en zout.
Eet smakelijk!

Fotograaf: Rob Overmeer
Tekst: Manou van de Zande, Evelyn Strube

Verder lezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen