Back to school! 5 tips om weer in het ritme te komen

Volgende week is de zomervakantie in Vlaardingen echt weer voorbij en gaan de scholen weer beginnen. Dat is niet altijd even makkelijk - zowel voor kids als voor ouders. Daarom: 5 tips om jou en je kinderen te helpen een goede start van het schooljaar te maken.

Maak een planning
Maak vandaag nog een planning voor wat er allemaal moet gebeuren. Hoe laat vertrekt wie naar school en naar werk? Moeten er nog schoolspullen worden aangeschaft? Boodschappen gedaan voor het ontbijt en de lunchtrommels? Maak een lijstje en plan wat er wanneer moet gebeuren. Ook kleren klaarleggen of de schooltas inpakken mogen erop. En vergeet niet: niet alles hoeft op de ochtend van de eerste schooldag te gebeuren, veel kan ook in de dag(en) ervoor.

Delegeer
Net zoals niet alles in één dag hoeft te gebeuren, hoeft ook niet alles door één persoon in het huis overal voor te zorgen. Wellicht heb je oudere kinderen die het ontbijt kunnen klaarmaken, of misschien kunnen jij en je partner de kinderen om de dag naar school brengen. En vergeet ook de kleintjes niet. Want hoe leuk is het om zelf je kleren voor je eerste schooldag uit te kiezen en je nieuwe rugzak in te pakken? Kortom: pak je lijstje erbij en delegeer!

Ontbijt goed
Het ontbijt geeft niet alleen je kinderen energie om hun eerste schooldag door te komen, maar ook ouders. En laten we eerlijk zijn: die vergeten nog wel eens om aan hunzelf te denken als het schoolritme weer begint. Zorg dus dat iedereen goed eet aan het begin van de dag, zodat je er allemaal weer tegenaan kunt.

Ontstressen 
De maandagochtend kan erg stressvol zijn voor veel ouders, zeker als we het hebben over die eerste maandagochtend van het schooljaar. Plan daarom nu alvast wat tijd in voor jezelf. Hoe je zelf (nog) niet te werken? Spreek af om diezelfde dag nog lekker te lunchen met vrienden of vriendinnen, of ga samen ergens een bakkie doen. Zo ben je weer helemaal ontladen als de kids weer terugkomen van school. Of ga 's avonds met het gezin uit eten om te vieren dat de eerste schooldag er weer op zit. Pluspunt: je hoeft niet te koken.

Houd het leuk
Weer in het ritme komen kan lastig zijn, maar dat betekent niet dat het niet leuk hoeft te zijn. Herinner jezelf en je kids eraan dat het hartstikke leuk is dat school weer begonnen is en vermijd een opgejaagd gevoel. Heb je kinderen die écht geen zin hebben om weer naar school te gaan? Laat ze weten dat hun vriendjes ze ook hebben gemist en dat het geen vakantie hoeft te zijn om leuke dingen te kunnen doen. In de middag kunnen ze bijvoorbeeld weer naar de speeltuin en zo is er nog veel meer te doen voor kinderen in Vlaardingen.

(Afbeelding: Freepik)

Verder lezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen