Bijzondere sieraden? Die vind je bij Werner Nijman

"Kan niet bestaat niet", is het motto van goud- en zilversmid Werner Nijman. In zijn atelier annex winkel aan de Hoogstraat 85 maakt hij sieraden naar eigen ontwerp en in opdracht. Je kunt bij Werner ook terecht voor ambachtelijk gemaakte sieraden van andere ontwerpers, die je bij een standaard juwelier niet vindt. Altijd in kleine oplage. "Iedereen is welkom om te kijken, ook als je niets koopt." Want Werner is trots op zijn collectie en wil die aan iedereen laten zien.

Het atelier van Werner bestaat al sinds 2004, toen de geboren Rotterdammer viel voor de charmes van Vlaardingen. Het is gevestigd in een mooi, stokoud winkelpand uit 1602. Klanten komen zelfs uit Brabant en Limburg. "Maar de meesten uit Vlaardingen en wijde omgeving. Het is behoorlijk druk. Ik krijg nogal wat speciale bestellingen voor cadeaus en relatiegeschenken. 

Symbool
Veel mensen komen naar Werner omdat ze levensgebeurtenissen willen symboliseren met een sieraad. "Een man wilde bijvoorbeeld een ring voor zijn vrouw laten maken. Hun dochters moesten alle drie in het sieraad vertegenwoordigd zijn. Een ander wilde met de trouwring van haar overleden partner iets nieuws doen, en steeds meer mensen willen een assieraad.

Ik hoor vaak bijzondere verhalen en wensen. Dan luister ik heel goed, om te weten wat iemand echt graag wil. Sommigen komen met een volledig uitgewerkt ontwerp, inclusief de maten. Dat is ook prima, dan ben ik echt de uitvoerder. Ik kijk wel of het ontwerp haalbaar is, het mag niet binnen een week kapotgaan."

Natuur
Inspiratie voor zijn eigen ontwerpen haalt Werner meestal uit de natuur. "Als ik in de Broekpolder een mooie steen zie, een tak of een paddenstoel, dan maak ik daar een foto van. Ik maak eerst een proefje, daarna pas ik het ontwerp aan en dan maak ik het definitieve sieraad in goud of zilver."

In een van de vitrines liggen twee broches met een gegraveerde modetekening van zijn moeder. "Ik heb de tekeningen verkleind, uitgezaagd in zilver en de lijnen in het zilver gegraveerd. Zo kan ik ook kindertekeningen verkleinen en er sieraden van maken. Een mooie herinnering!"

Niet zonder trots vertelt Werner dat hij in de jaren negentig de eerste was die juwelen verkocht via internet. Nog steeds is alles via het web te koop. Maar loop vooral even binnen in de winkel, want in het echt is elk sieraad het mooist.

Verder lezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen