Nieuw Krabbepark: meer plezier voor fietsers, wandelaars, vissers en watersporters

Watervogels broeden bij de nieuwe moeraseilanden, zonaanbidders leggen hun handdoeken neer op de nieuwe ligweide en fietsers rijden het nieuwe Rondje Krabbeplas. Het gebied rond de Krabbeplas, het Krabbepark, kreeg een facelift en is natuurlijker, recreatiever en toegankelijker geworden. Ben jij er al geweest?

Vorige week werd het vernieuwde Krabbepark officieel geopend. Wethouder Bart Bikkers overhandigde op 17 augustus 2023 een symbolisch cadeau aan Laurens Bonekamp, teamleider Hof van Delfland bij Staatsbosbeheer: een zak bloemenweidemengsel. Hiermee droeg de gemeente het opgeknapte Krabbepark op een feestelijke manier over aan beheerder Staatsbosbeheer.

In het Krabbepark is nu op de paden het plantje Krabbescheer te zien als symbool voor het gebied. Deze inheemse waterplant, ook wel watersoldaat genoemd, draagt bij aan schoon water.


Genieten voor iedereen
In het nieuwe Krabbepark kunnen bezoekers nog meer genieten van fietsen, wandelen, skaten, zonnen, vissen, evenementen en horeca. Hier werd al vanaf 2021 aan gewerkt. Zo is het ruiterpad verlegd en vernieuwd. En vanaf het A20-viaduct is een nieuw wandelpad aangelegd, zodat de entree naar het park hier prettiger en veiliger is geworden. Ook is er rondom de Krabbeplas een extra fiets- en wandelpad gekomen, het Rondje Krabbeplas, dat breed genoeg is voor zowel skaters als wandelaars. Ook leuk: langs het pad staan twee nieuwe hoge uitkijkstoelen om van het prachtige uitzicht te genieten.

Als de aanleg van de Blankenburgverbinding voltooid is, zullen er schiereilandjes en rietkragen aan de westkant van de plas worden geplaatst voor sportvissers. Zo kunnen zij nog beter vissen onder andere op karpers en brasems.

Meer natuur
Duurzaamheid en natuurvriendelijkheid was een vereiste voor de vernieuwing van het Krabbepark en dat is te zien. De bosvakken hebben eigen karakters gekregen: er zijn vogelbossen, kleurenbossen, populierenbossen en wilgenbossen. Ook zijn er nu meer vruchtbomen, zoals wilde appel, peer en notenbomen. Omdat dit nieuwe bomen zijn, zal het nog even duren voor we hier optimaal van kunnen genieten, maar zo hebben we wel iets moois om naar uit te kijken.

Naast paviljoen Jofel aan de Plas is een groot grasveld omgevormd in een natuurmoeras met drie eilandjes. Hier komen ijsvogels en oeverzwaluwen op af. Het grootste eiland heeft een terrasvormige zitplek aan het water. 


Ook tijdens het aanleggen van het vernieuwde Krabbepark is er gelet op de natuur. Zo vonden vrijwel alle werkzaamheden die vogels kunnen verstoren buiten het broedseizoen plaats en hergebruikte de aannemer, Van Dijk Maasland B.V., grond uit het gebied om de bestaande grondsamenstelling niet te verstoren 

Herinneringsbos
Achter paviljoen Jofel aan de Plas, bij de parkeerplaats is een herinneringsbos gecreerd. Hier kunnen mensen een boom planten ter herinnering aan een gebeurtenis of persoon. Wie meer wil weten, kan terecht bij de Stichting Memory Trees via memorytrees@outlook.com. Er wordt gevraagd met aandacht door het bos te lopen om alle bijzondere herinneringen te eren. 

Verder lezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen