Expeditie Vlaardingen

Download de app

Ontdek de stad nu met onze Vlaardingse wandelroutes! De Vlaardingen Routes app helpt jou om Vlaardingen te ontdekken met verschillende mooie en verrassende routes.

Expeditie Vlaardingen

Expeditie Vlaardingen is een veelzijdig project dat bedoeld is Vlaardingers kennis te laten nemen van het waterrijke verleden van Vlaardingen en tevens bezoekers uit de regio naar Vlaardingen te lokken. Het projectplan is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland, financiële steun van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en van de gemeente Vlaardingen. Het plan is in nauwe samenwerking met de gemeente opgesteld en uitgevoerd.

Achtergrond
Toen eind 2020 Vlaardingen Partners de aanvraag bij de provincie Zuid-Holland indiende waren er in Vlaardingen geen financiële middelen om te investeren in stadspromotie en toerisme. Met name door de coronacrisis gingen beschikbare energie en middelen naar het in stand houden van de maatschappelijke en culturele sector die in zwaar weer verkeerden.

Expeditie Vlaardingen bracht verschillende partijen samen en zorgde voor een bundeling van positieve energie. Dit vormde een belangrijke opmaat voor de aanloop van het 750-jarig jubileum van Vlaardingen in 2023.  

Waarom willen we toeristen trekken?
Met het aantrekken van toeristen willen we bijdragen aan het in standhouden van erfgoed-, en cultuurvoorzieningen, het beter benutten van erfgoed en kunst en daarmee aan een beter behoud van erfgoed en cultuur. Daarnaast draagt het ook bij aan een levendige binnenstad, en geeft het een impuls aan de lokale economie. Mede hierdoor maken we Vlaardingers bewust dat Vlaardingen een bijzonder rijk verleden en cultuur heeft en daar best trots op mag zijn.

Samen werken aan Vlaardingen
Dit projectplan voorziet in de samenwerking tussen een groot aantal verschillende Vlaardingse organisaties:

Vlaardingen Partners, Gemeente Vlaardingen, Museum Vlaardingen, Ondernemersfonds Vlaardingen en KADE 40.

De verschillende partners werken voor het projectonderdeel dat zij oppakken samen met organisaties buiten Vlaardingen in de regio.

Opgeleverde onderdelen projectplan Expeditie Vlaardingen
- Watervoorziening in de haven (begin 2021)
- Muurschilderingen verspreid door de stad, te weten:
  • Dirk III (mei 2021)
  • De Kattenbeker (juli 2021)
  • Floris V (november 2022)
  • Vossenstraatvos (mei 2023)
- Kunstroute
- Scholenproject
- Markante boeien
- Route app met augmented reality
- Outdoor Escapegame: Escape Museum
- Fietsenplan
Expeditie Vlaardingen - Ontdek de stad!

Expeditie Vlaardingen neemt je mee op een reis door de tijd, langs historische plekken en verhalen die het verleden van onze stad tot leven brengen.
Ontdek met behulp van audio, video en augmented reality de geschiedenis van de binnenstad.

Download de app

Ontdek de stad nu met onze Vlaardingse wandelroutes! De Vlaardingen Routes app helpt jou om Vlaardingen te ontdekken met verschillende mooie en verrassende routes.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen