Uitagenda
Diverse exposities

Diverse exposities

In Museum Vlaardingen vind je een aantal prachtige doorlopende tentoonstellingen.

  • Doorlopende tentoonstellingen
  • Museum Vlaardingen
Museum Vlaardingen vertelt de verhalen van een kleurrijke stad aan het water, waar de delta, als bron van werkgelegenheid en welzijn, al eeuwenlang zorgt voor bedrijvigheid, ondernemerschap, innovatie en welvaart. Bekijk hier welke bijzondere tentoonstellingen je nu en binnenkort kunt bekijken en welke tentoonstellingen er altijd te zien zijn, zowel in het museum als online.

Ode aan de stad; Op digitale tijdreis naar het Vlaardingen van 1273

Dit jaar vieren we dat Vlaardingen 750 jaar geleden Stadsrechten ontving. Maar hoe zag de ‘stad’ er 750 jaar geleden eigenlijk uit? Er zijn natuurlijk geen films of foto’s uit die tijd bewaard gebleven. Alles wat we weten over het Middeleeuwse Vlaardingen is afkomstig van archeologische opgravingen en historische bronnen. Op basis van dit materiaal is, ter gelegenheid van de viering van 750 jaar Stadsrechten, een digitale animatie gemaakt van het Vlaardingen van 1273. De animatie begint met een overview van het waterrijke gebied langs de Noordzee. Langzaamaan wordt ingezoomd op de ‘stad’ Vlaardingen; een kleine nederzetting langs het water. We herkennen de Hoogstraat, de terp met daarop een kerk en de voorloper van de haven. 

De animatie kun je hier bekijken!

We zien de inwoners rondlopen en met elkaar praten, kinderen spelen en rennen achter de kippen aan. Extra bijzonder is het dat het Vlaardingen van toen bewoond wordt door Vlaardingers van nu. Onlangs lieten 50 Vlaardingers zich scannen als boerin, visser of marktkoopman, waarna ze als avatar geüpload zijn in de animatie. Herken jij ze?

De animatie is onderdeel van de tentoonstelling Ode aan de Stad. Vlaardingen 750 jaar in Museum Vlaardingen. Op de tentoonstelling bouwt de archeologische werkgroep Helinium tevens aan een fysieke maquette van Vlaardingen in de 13e eeuw. De tentoonstelling is nog t/m 7 januari 2024 te bezoeken.
----------------------------------------------------------------------
Naast de wisselende tentoonstellingen zijn er ook een aantal tentoonstellingen die je het hele jaar door kunt bezoeken, zoals:

Flardinga; over Vlaardingen als belangrijkste nederzetting van Holland in de volle middeleeuwen. Dit onderdeel van de vaste expositie begint met de slag bij Vlaardingen in 1018 en eindigt rond 1400.

Goud uit water; het leven in de achttiende eeuw, de ‘gouden’ eeuw van Vlaardingen, gezien en beleefd door de ogen van de Vlaardingse redersfamilie Van der Linden.

Vondsten uit de Delta; Vlaardingen heeft een van de rijkste pre-romeinse collecties in Nederland. Tot die collecties behoren een aantal iconische en zeer grote voorwerpen, zoals de boomstamkano uit 683 v. Chr. 

Brood uit water; Geschiedenis van de ‘haring uit Vlaring’

Arij Pleijsier; Vlaardingse marineschilder uit de late Romantiek

Behouden vaart!; De ondernemersgeest van de Vlaardingse redersfamilie Hoogendijk

Op de website van Museum Vlaardingen staat uitgebreidere informatie over deze én over de verschillende online tentoonstellingen.

Faciliteiten

  • Rolstoelvriendelijk
  • Kindvriendelijk
  • Wi-Fi

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen